Lawrence Huxley Building Design - Bespoke Building Solutions

House Extension, Penrose, NSW


View with herb garden flower box.Ground Floor PlanDining room terrace from the fenced garden.One of the curved brick walls.
The curved entry display wall.Built in bar.Built in window seat.The fireplace, living room side.
View from driveway.The entry porch.The walkway.The entry foyer.
Cathedral ceilings from the entry foyer.The dining room from the corridor.The bedroom wing verandah.View from the east.
The stairs leading up to the balcony.The bathroom shower recess.The claw foot bath.The view towards the covered balcony.

The house sits on 38 hectares in a rural setting, with the land sloping away to the north and east. The existing house was a simple rectangular barn like structure with a two storey high living space, and a mezzanine bedroom  over a dining area, a kitchen and a bathroom.
The new extension was designed on the eastern side with the new living, dining and kitchen areas, the office (formerly the kitchen) and the rumpus (formerly the living) all facing north and opening to the garden and with rural views.
A new three bedroom wing was added on the eastern side with the bedrooms all opening onto a verandah and with rural views to the east.
All the utility rooms are all on the western or southern sides of the building.
A carport was added on the southwest corner and creates an entry courtyard which is protected from the western winds.
A covered deck projects on the northeast corner of the house, and gains views to the fenced garden, to the east and to the main rural view to the northeast.
A curved brick wall with random openings defines the entry lobby and was designed as a display for some of the clients many artifacts.
The clients liked the traditional solidity of internal brick walls. To achieve this the external walls of the new living areas are rendered double brick with a wide insulated cavity. The internal skin of these walls combined with the curved brick walls and the stone and brick fireplace act as a heat sink to retain winter warmth once heated.
The cathedral ceiling design in the new living areas reflects the double height ceiling in the original building.
The large dormer window introduces northern sun onto the curved walls and the back of the dining and entry areas during winter.
Heating to the new parts is via ducted gas heating, electric floor heating in the bathrooms and augmented by the double sided slow combustion fireplace that also acts as a room divider between the living and dining areas.
The house is well insulated and the roof cavity over the bedroom wing is well ventilated to prevent summer heat buildup.
The house has a 6kW grid connected solar panel system and solar hot water.
The deck area has full width electric powered flyscreen blinds for summer insect control. The doors between the living area and the deck slide completely into recesses in the external walls either side so that in summer the deck and the living room form one indoor/outdoor space.


Website Builder provided by  Vistaprint